Žhavící svíčky

Auto - Pneu Závodný

Autor: Auto - Pneu Závodný

Autoservis Lhotka, Kozlovice (okres Frýdek-Místek)   Autoservis Závodný nabízí tyto služby: Prodej nových pneu na osobní a nakladní vozidla Prodej…

Více o autorovi

Testování žhavících svíček

Stále se na různých fórech dočtete, že lze žhavicí svíčky demontovat a připojit je na proud pro kontrolu, zda ještě žhaví. Tyto "testovací metody" mohou způsobit vážná zdravotní poškození, například silné popálení.

Pokud budou žhavicí svíčky instalovány neodborně, může to vést nejen k poškození vlastní žhavicí svíčky, ale může být poškozen také motor.

Testování a výměna žhavicích svíček by měly být v každém případě přenechány odborníkům v autoservisu. Pouze ti totiž mají potřebné odborné znalosti a správné vybavení.

Testování žhavicích svíček, ale správně

Krok 1: Pomocí klešťového ampérmetru se kontroluje hlavní přívodní vedení k žhavicím svíčkám z hlediska odběru proudu. Pokud jsou například na motoru čtyři žhavicí svíčky a každá potřebuje 5 A, musí celkový proud v přívodním vedení činit 20 A. Pokud se naměří méně, tak je minimálně jedna z žhavicích svíček vadná. Odběr proudu se ale mění mezi jednotlivými žhavicími svíčkami. Data pro žhavicí svíčky naleznete u výrobce Vaší žhavící svíčky

Krok 2: Pokud je vadná jedna žhavicí svíčka, doporučuje se výměna kompletní sady. Pokud se má vyměnit pouze vadná žhavicí svíčka, musí se každá žhavicí svíčka jednotlivě otestovat. Pomocí měřicího zařízení indikujícího malá zkušební napětí se měří odpor mezi přípojkou na připojovací matici a kovovým tělesem.

 Doporučujeme ovšem vyměnit všechny žhavící svíčky, zaručíte si tím, že nemusíte pod kapotu svého miláčka v důsledku poruchy na další žhavící svíčky

 

Správný utahovací moment

Žhavicí svíčky budou bezchybně fungovat pouze tehdy, když budou zašroubovány se správným utahovacím momentem.

Pro odbornou montáž žhavicí svíčky doporučujeme používat momentový klíč. Ani dílenští profesionálové nedokáží správně odhadnout správné utahovací momenty.

To je dáno tím, že utahovací moment se vypočte ze dvou veličin, které se musí vynásobit: za síly působící na příslušný otočný bod a z délky páky.

Když se u žhavicí svíčky použije chybný utahovací moment, může dojít ke ztrátě komprese. Na základě vibrací může u keramických žhavicích svíček kromě toho vzniknout rozlomení u keramiky.

V důsledku příliš velkého utahovacího momentu může dojít ke snížení kruhové spáry mezi kovovým tělesem a žhavicí trubičkou. V tomto případě se přehřeje žhavicí svíčka a dojde k jejímu výpadku.

 

Montáž a demontáž žhavicích svíček

  • Dbejte při montáži na následující koky:
  • Demontujte žhavicí svíčky pokud možno na provozně zahřátém motoru.
  • Žhavicí svíčky opatrně uvolněte.
  • Odstraňte případně usazeniny a znečištění tlakovým vzduchem.
  • Vyšroubujte staré žhavicí svíčka.
  • Odstraňte zbytky v oblasti otvoru pro žhavicí svíčku - např. pomocí výstružníku
  • Zašroubujte žhavicí svíčku rukou dokud to jde.
  • Nastavte na momentovém klíči správný utahovací moment.
  • nasuňte oříšek momentového klíče přímo na utahovací matici žhavicí svíčky a utáhněte ji.