Opravu automobilu byste neměli zanedbat

Autoopravy Švátora

Autor: Autoopravy Švátora

Autoservis Tupadly   Autoopravy Švátora poskytují následující služby: - opravujeme automobily všech značek - opravy podvozkovích částí vozidel -…

Více o autorovi

 

Vydat se autem na delší cestu je vždy rizikové. Můžete být dobrý řidič, mít léta praxe a najezděno tisíce a tisíce kilometrů. Ale pořád vám hrozí, že se váš vůz uprostřed cesty porouchá, můžete mít autonehodu nebo třeba jen píchnout kolo. Tyto faktory nemůžete předem příliš ovlivnit. A nebo také částečně můžete - pokud se o auto průběžně staráte, dáváte ho na pravidelné kontroly do autoservisu a dbáte na správný stav všech kapalin a dalších částí vozu, můžete mnoha nehodám předejít. Pokud vůz zanedbáte, v autoservisu pak stejně dříve nebo později skončíte.

 

Auta jsou pouhé stroje. A to čím dál složitější stroje. A ačkoliv se zdá, že stačí jen jednou či dvakrát ročně dolít olej a pak už jen čerpat pohonné hmoty, není tomu tak. Většina vozů potřebuje pravidelně servisovat a opravovat poškozené či opotřebené díly. A motorista, který dbá na bezpečnost, by to měl mít neustále na paměti. Proto je třeba nezanedbat ani zdánlivou maličkost, jako třeba to, že vám při jízdě něco úporně klepe v motoru. I když to kvalitu a styl vaší jízdy neovlivňuje, i tak je třeba nezapomenout na to a při nejbližší možné příležitosti se problému podívat na zoubek.

 

Potíží dnešních moderních vozů ale je, že většina řidičů si je nedokáže sama opravit. Ne že by to řidiči neuměli. Naopak - mnoho jich je natolik zručných, že by si vůz klidně opravili sami. Ostatně, v minulosti si většina lidí svá auta sama opravovala a dbala na ně. Dnes je ale vše jinak. A poznáte to pouhým pohledem. Stačí, když odklopíte kapotu svého nového vozu. Zjistíte, že prostor motoru je zcela plný, není v něm žádné volné místo a motorista tak nemá šanci dostat se k problematickému dílu. Leda že by celý motor vyndal - a to sám doma a svépomocí nezvládne. Zato když se podíváte pod kapotu starých aut, třeba Škody 120 a podobných, náhle překvapeně zjistíte, kolik volného prostoru v tom autě je. A že taková oprava bude tedy mnohem triviálnější než u nového auta. Ale tak už to bohužel je a nic s tím nenaděláme.

 

Výrobci tak dnes už řidiče přímo nutí dojíždět s vozy do opraven aut, a to i když jde třeba o drobnost, kterou by si i mohli opravit sami. Nedá se nic dělat. Jen málo lidí má doma takové vybavení, aby si vůz sami spravili. Většina řidičů je tak dnes schopna akorát průběžně měnit a kontrolovat stav kapalin, filtrů a vyměnit žárovky. Víc toho nesvedou - a to většinou ani tehdy, když by to uměli.

 

Pokud váš vůz zlobí a chcete se s ním vydat do autoservisu, nemusíte se s hledáním příliš dlouho trápit. Autoopraven je dnes jako hub po dešti. Ať už se vyskytujete v jakémkoliv městě nebo jakékoliv vesnici, vždy cestou narazíte hned na několik servisů. A pokud je tak váš problém akutní, vůz vás nechal uprostřed cesty a odmítá se pohnout z místa, nemusíte si příliš lámat hlavu. Nějaký autoservis vždy najdete. A pokud nemají mechanici zrovna přespříliš práce, jistě vás nenechají stát na silnici a pomohou vám závadu odstranit.

 

Jiná situace ale nastává, pokud jde jen o drobnost a vaše auto je normálně pojízdné. Ale i vy sami při jízdě fyzicky cítíte, že nějaký problém ve voze je. A že by bylo vhodné co nejdříve jej odstranit, aby se kvůli němu neporouchalo ještě něco jiného. Jenže v takovém případě vás čeká dlouhé rozmýšlení. Zaprvé - autoservisy a opravy nejsou příliš levné, a tak mnoho řidičů řeší, jestli vůbec vůz nechávat opravit. A tak to odkládají tak dlouho, až už není zbytí. Nebo dokud nenašetří potřebný obnos. Většina tak dlouho nečeká a aktivně hledá servisy. Jenže i když najdete takový, který má rozumné ceny, musíte se postavit ještě jedné otázce - opraví mi auto dobře a poctivě?

 

Autoservisy se potýkají se svou špatnou pověstí. I když to u většiny z nich nemusí platit a mohou to být poctivci na slovo vzatí, pořád se za autoservisy táhne neblahá zvěst, že podvádějí a snaží se zákazníky jen co nejvíc obrat o peníze. A opravu přitom odbudou. Proto se jim mnoho řidičů snaží vyhýbat. A nebo si nechávají opravit vůz u známých, u nichž mají jistotu, že vše udělají, jak mají - a na jejich práci nic nepřeplatí. A pokud nemají známé automechaniky, tak se aspoň snaží najít takové, co jsou známí jejich známých. A tak dále. Ti, kteří nemají možnost dávat svůj vůz k prověřenému automechanikovi, tak většinou zkoušejí a střídají servisy, až naleznou ten pravý - takový, kde zákazníka nepodvedou, jednají s ním vstřícně a vše, co je uvedeno na faktuře, bylo na voze skutečně vyměněno.

 

Není se čemu divit, že motoristé opravnám aut nedůvěřují. Často mohou od svých přátel a kolegů slyšet zkazky o tom, jak jim mechanici naúčtovali výměnu oleje, ale ten přitom zůstal stejně černý jako byl předtím. Jak jim započítali výměnu filtrů, ale žádné filtry neměnili. A tak dále. Ale je třeba si uvědomit, že ne všechny autoservisy jsou stejné. Akorát všichni doplácejí na těch několik nepoctivých.

 

S čím vším navštívit autoservis?

Mnoho řidičů se autoservisům vyhýbá jako čert kříži, i když tuší, že závada na jejich voze je závažná. A jednoho dne, když si v poklidu pojedou do práce nebo s rodinou na výlet, by se jim mohla stát osudnou. Autoservisy jsou tu ale od toho, aby pomáhaly. A tak by je řidiči měli co nejdříve vyhledat se všemi potížemi, s nimiž si sami nedovedou poradit.

 

Do opravny aut můžete i se zdánlivou drobností. Začínáte jezdit, ještě nemáte potřebnou praxi ani zkušensoti s udržováním vozu a náhle se na vás rozsvítí kontrolka s olejničkou? Z autoškoly si ještě možná pamatujete, že to znamená potřebu dolít olej, protože auto by brzy nemělo, čím promazávat mtor, ale když nadzvednete kapotu, můžete se cítit ztracení. Kam olej dolít? Kolik? A jaký? Pokud zajedete do autoservisu, jistě vám tam poradí, co a jak. Stejně tak vám opravna automobilů prokáže dobrou službu například s klimatizací. Ta je výborným vynálezem. Každý ví, jaké to je jezdit rozpáleným autem v horkém letním počasí, kdy je na slunci přes čtyřicet stupňů a vůz se mění v rozžhavené peklo. Marně se snažíte vyhnat vedro otevřeným okénkem - dovnitř vám horký vzduch stále proudí. Ale pokud máte klimatizaci, hned si můžete užívat ten rozdíl - chladný, příjemný vzduch, který je dýchatelný a nemáte při něm pocit, že cestu nepřežijete. Jenže ač se to možná nezdá, i klimatizace potřebuje údržbu. A to ideálně jednou až dvakrát ročně. Pokud se do ní nechcete sami pouštět, nebo nevíte, jak na to, můžete se obrátit na opravnu aut. Automechanici si s klimatizacemi vědí rady. Vyčistí vám ji a vymění a dolijí vše potřebné. A můžete se těšit na další svěží cesty.

 

Autoservisy si dokáží poradit se všemi zapeklitostmi. Ať už jsou to tyto drobnosti, nebo větší závady. Nebo třeba celý zničený motor. Mají vybavení a zvedáky, s jejichž pomocí dokáží vyndat z auta třeba i celý motor a opravit ho. Opraví vám podvozek a vymění všechny díly, které vám dělají potíže. A pokud se sami pustíte i do výměny kol a nemáte pneumatiky správně vyvážené nebo seřízenou geometrii, jsou vám k dispozici i tehdy. Stejně tak jako můžete v příslušných autoservisech nechat udělat garanční prohlídky a nechat vůz pravidelně kontrolovat, jestli je v pořádku.

 

Není snad věc, s níž by vám v seriozním autoservisu nevyšli vstříc. Od toho tu automechanici jsou. Vymění vám poškozený díl za náhradní, opraví vůz, podívají se s pomocí moderních diagnostických přístrojů na nejrůznější elektrická čidla a další elektroniku ve voze a odhalí, kde je chyba. Pokud máte poškozený lak, tak vám v autolakýrně drobná škrábnutí i větší poškrábání opraví tak, že ani vy sami nepoznáte, kde původní poničení bylo. Zkrátka rozsah služeb autoservisu je značný. A každý řidič, který dbá na bezpečnou jízdu a nechce ohrozit své blízké, by měl služeb opraven aut využívat tak často, jak je třeba. Pokud si najde takovou, na níž se může spolehnout, a kde ví, že ho mechanici nepodvedou a nepřeplatí příliš, může do ní jezdit s každou drobností. Vždy odjede spokojený a s vyřešeným problémem.