Bezpečnost jízdy začíná ještě než nastoupíme do auta

Autoservis a pneuservis 123

Autor: Autoservis a pneuservis 123

Vítejte na stránkách Autoservisu a pneuservisu 123 s.r.o.     Autoservis najdete v průmyslové zóně. Dojedete k nám přímo z hlavní silnice.…

Více o autorovi

Bezpečný provoz automobilu na pozemních komunikacích

Dříve, než usedne snad každý řidič za volant, měl by provést pár úkonů, které zajistí Vaší vyšší bezpečnost při provozu vozidla na pozemních komunikacích. Skončit po jízdě v lepším případě v autoservisu, v horším na vrakovišti není nic až tak složitého, nicméně se takovému scénáři dá vcelku efektivně předejít. Postačí pár kroků, kterých bychom se měli držet.

 

Vhodné oblečení za volant

 

Ještě než usedneme do automobilu, měli bychom zvolit vhodné oblečení. Pokud se oblékneme do úzkého, nepohodlného oděvu, nebudeme se cítit pohodlně, ba dokonce dost možná budeme věnovat úpravám takového svršku více pozornosti, nežli bychom měli věnovat řízení. Když jsme ještě u oblečení do auta, vždy je dobré řídit nalehko, nejsme pak omezeni v pohybu – hlavně pak v případě nutnosti prudkého pohybu. To znamená, že si před jízdou odkládáme bundy, kabáty a jiné oděvy.

 

Vizuální kontrola stavu vozidla

Samotnému nastartování automobilu by měly vévodit některé úkony, mezi něž patří: vizuální zběžná vizuální kontrola vozidla. Pokud jezdíme pravidelně a dlouhé trasy, měli bychom zkontrolovat správné nahuštění pneumatiky. V případě, že jezdíme občas, měli bychom správný tlak v pneumatikách kontrolovat průběžně jednou za 14 dní. Také bychom měli minimálně jednou do měsíce kontrolovat stav, v jakém se nachází pneumatiky, zdali nejsou nerovnoměrně sjeté. Pokud jsou sjeté strany pneumatiky popř. prostřední část pneumatiky, jezdíváte na špatně nahuštěných pneumatikách. Pokud je pneumatika atypicky opotřebená na určitém místě, měli bychom navštívit autoservis z důvodu přeměření geometrie řízení. Toto bychom měli učinit i v případě, kdy se nám povede projet opravdu velikou dírou ve vozovce, nebo najet na obrubník. Správná hodnota tlaku v pneumatikách, jež je pro daný model automobilu doporučovaná, by neměla být podceňována ještě z důvodu spotřeby. Neboť podhuštěné pneumatiky mají větší valivý odpor, tudíž je nutné vydat více energie na otočení kola. Motor pak spotřebuje více pohonných hmot, nežli by spotřeboval v případě správné hustoty pneumatik. Kontrola dezénu a výměna zimních pneumatik za letní a obráceně je samozřejmost.

 

 

Dobrý výhled Vám může zachránit život

 

Se špinavým čelním sklem hrozí podstatně vyšší riziko vzniku dopravní nehody

Pro bezpečnou jízdu je nezbytné, abychom měli dokonalý výhled z automobilu. Pokud je čelní sklo silně zašpiněné, nepostačí ledabylé ostříknutí ostřikovači a dvojité zastírání stěračů. Zašpiněné čelní sklo je pak obzvláště velikým rizikem v případě, že jedete proti zdroji světla (sluneční svit, světlo vyzařované protijedoucím automobilem).

Příště se dozvíte, jak správně držet volant, jakým zlozvykům se vyvarovat, abychom dorazili ve zdraví se svým automobilem do cíle své cesty.