Bez autoservisu dnes nedáme ani ránu

Autopůjčovna-PK s.r.o

Autor: Autopůjčovna-PK s.r.o

Autopůjčovna-PK s.r.o působí v Moravskoslezském kraji (Frýdek-Místek, Ostrava, Havířov a Nový jičín). pronajímáme vozidla již od 470Kč na den naše…

Více o autorovi

 

 

Koupit si nové auto je radost. Prošli jste léty šetření a odříkání, střádali jste každou korunu, a nebo jste si museli vzít půjčku, ale výsledek stojí zato. Z autosalonu si odvážíte nové, nablýskané auto bez poskvrnky, s nímž můžete jezdit všude možně, máte jistotu, že vás nikde nenechá a jen tak se vám, stejně jako to staré, neporouchá. Ale to může bohužel být jen iluze.

 

Ať už máme starší nebo úplně nové auto, vždy je tu značné riziko, že se něco rozbije. Že vás auto bez předchozího upozornění, což by od něj bylo více než vítané, zkrátka nechá uprostřed silnice. A už nenastartujete. Ne, prostě ne. A sami jen těžko určíte, o jakou závadu jde. A i kdyby ano, na silnici a bez vhodného nářadí si s ní neporadíte. A tak je i dnes, stejně jako před deseti, dvaceti či padesáti lety jedinou šancí na záchranu autoservis.

 

Je to zvláštní. Doba pokročila, auta jsou modernější. Mají šmrnc. Dokáží lahodit oku i uchu, když nastartujete a  motor tiše rytmicky přede. Vozy jsou mnohem bezpečnější než bývaly. Procházejí náročnými testy a zátěžovými zkouškami, jsou plné prvků pasivní i aktivní ochrany. Ale jak se zdá, poruchové jsou stále stejně.

 

Jenže oproti dřívějšku mají řidiči řadu nevýhod. Tou největší je, že místa v motoru ubývá. Zatímco když jste otevřeli kapotu staré Škody 120, bylo tam spousta prostoru, dnes se do motoru nových vozů takřka nedostanete. Jsou schované, je do nich nacpáno mnoho dalších zařízení a prostor tam tak není žádný. A tak i když víte, o jakou závadu ve vašem voze jde, sami ji nezvládnete opravit.

 

A faktem bohužel zůstává, že čím jsou auta modernější, tím více elektroniky v nich je. Centrální zamykání, palubní počítač, různá čidla. Vůz je řízen způsoby, o nichž běžný řidič nemá ani tušení. Ale vyhovují mu. Usnadňují mu a zpříjemňují cesty. Jenže jakmile se jediné čidlo rozbije, bývá často konec. Auto už dál nejede. A pokud náhodou nejste autoelektrikář, neporadíte si.

 

A tak stejně jako před 50 lety stále prosperují autoservisy. A jak by také ne. Řidiči se bez nich stále neobejdou. Což jistě víte sami.

 

Jak zvolit správný autoservis?

Mohlo by se vám zdát, že autoservis je dnes na každém rohu. A vlastně máte takřka pravdu. Autoservisů je mnoho. Z odborných učilišť navíc každoročně vycházejí desítky, ne-li stovky nových automechaniků, mladých kluků nadšených do aut. A ti nejen, že přicházejí do zavedených autoopraven, ale brzy se i osamostatňují a pouštějí se do nejistých vod podnikání – zakládají si vlastní autoservis. Pro mnoho řidičů je tak dnes těžké zvolit si ten správný autoservis. Jak na to?

 

Ono by to ani nebylo tak těžké. Zkrátka byste svěřili svůj vůz do prvního autoservisu, na který byste narazili, nechali ho tam a po pár dnech si ho zase v perfektním stavu vyzvedli. Jenže lidé jsou lidé a svět je takový, jaký je. Proto je třeba si i autoservisy pečlivě vybírat.

 

Proč? Často se vám totiž stane, že dáte své auto automechanikům, kteří vám naúčtují výměnu oleje a dalších kapalin a olejových a jiných filtrů a přitom nic z toho nevymění. Pokud si pak sami zkontrolujete olej, zjistíte, že je stejně černý jako byl. Maximálně vám ho trochu dolili. Filtry máte také stále stejné – pořád ještě ucházející, ale rozhodně ne nové. A tak docházíte k nepříjemnému zjištění, že jste za běžný servis vozu přeplatili stovky, ne-li tisíce korun.

 

Podvádí se všude. A autoservisy jsou tím proslavené. A tak se mnoho řidičů obrací na již prověřené opravny, kde mají jistotu, že je neokradou. A když, tak minimálně a tak, že to nepoznají. Řada motoristů se postupem času dopracuje k automechanikům, s nimiž se seznámí. Nebo jsou to známý jejich známých. A těm pak své vozy raději svěřují. Vědí (nebo v to alespoň věří), že tito lidé je neokradou a nepodvedou.

 

Když hledáte vhodný autoservis a nemáte žádného známého automechanika, je třeba pečlivě vybírat. Pokud chcete ušetřit, můžete svůj vůz svěřit do některého z běžných neautorizovaných autoservisů. Ty většinou opravují auta všeho stáří i všech značek. A pokud nechcete a vyloženě to nepožadujete, nemusejí vám do vozu dávat ani originální díly – a můžete tak ušetřit značné sumy peněz.

 

Pokud ale chcete, aby vaše auto zase bylo takové, jak má, můžete si zvolit autorizovaný servis. Tam byste měli mít jistotu, že vás nepodvedou a vymění poškozené díly za originální. A navíc – taková autoopravna je většinou profesionálně vybavená. A automechanici jsou zruční, mají dlouhou praxi a navíc jsou proškolení – autoservisy jim totiž většinou zajišťují různá školení. Zde ale musíte počítat, že vás i běžná oprava vyjde na víc. Připlácíte si za kvalitu a hlavně za jistotu.

 

Co po servisu požadovat?

To je celkem snadná otázka. A odpověď zní – všechno. Jen málo řidičů je dnes schopných opravit si sami auto. Většina z nich si dokáže do vozu dolít kapaliny a kontrolovat jejich stav. Nabijí si autobaterii. Vymění si píchnutou pneumatiku. A víc toho většina nezvládá. Nejen proto, že na větší opravy většinou nemají čas a je pohodlnější dát vůz do servisu, ale mnoho řidičů to už samo neumí. Dříve byli lidé zvyklí opravovat si vozy sami. Dnes ne. Ostatně – dnes by to bez potřebné techniky a přístrojů sami doma nezvládli ani automechanici. Proto je servis většinou tím jediným možným řešením.

 

Nemusíte tak váhat. Jakmile se vám na voze cokoliv rozbije, něco vám klepe v motoru, nezdá se vám stav vašeho podvozku nebo vás auto dokonce nechalo v půli cesty a odmítá jet dál, obraťte se na autoservis.

 

Pokud jste na cestách a vůz vás nechá na silnici, je nejlepší zavolat některou z asistenčních služeb. Ty už vám poradí, na který autoservis se obrátit. A pravděpodobně vám také pošlou odtahovou službu, která vás do nejbližší autoopravny odtáhne. Tam se vás ujme příjmový technik. Projde s vámi váš vůz a pokusí se zjistit, co s ním je. Většinou to velmi přesně odhadne. A tak vám sdělí, jak dlouho oprava nejspíš potrvá a kolik zřejmě bude stát. Už předem tak jste v obraze.

 

Pokud se vám auto porouchalo doma a je pojízdné, je vhodné nejprve do vybraného autoservisu zavolat. Sdělíte automechanikovi, jaké potíže s vozem máte. Ten podle toho také většinou již předem ví, proč vůz zlobí. Podívá se, jak jsou na tom s volnou kapacitou, a pokud mají místo hned, pozve si vás. Nebo se s vámi domluví na vhodném termínu, kdy vůz můžete přivézt.

 

Autoservisy ale většina řidičů využívá i tehdy, když jejich vůz nezlobí a nezdá se být rozbitý. Dobrou službou, kterou poskytují, jsou totiž servisní a garanční prohlídky. Ty by měl vůz podstupovat pravidelně – nejen kvůli průběžné údržbě a výměně kapalin a filtrů, ale také proto, že automechanici při nich často odhalí dosud skrytou závadu. A předejdou tak potížím, které by se dříve či později projevily.

 

Ale do autoservisu můžete zavítat i s drobnostmi, které vás trápí. A přitom ani nemusejí ohrožovat bezpečnost jízdy. Mnoho řidičů si například neví rady s údržbou klimatizace – v tom vám servisy vyjdou vstříc a klimatizaci vyčistí. A pomohou i s mnoha dalšími drobnostmi.

 

A tak ač si to možná někdy odmítáme připustit, autoservis je pro nás neocenitelným pomocníkem. A když si najdeme ten správný, můžeme se na něj s důvěrou obracet, kdykoliv je to třeba.