Autoopravny jsou tu pro vás – jen je třeba pečlivě vybírat

Marcel Harasim

Autor: Marcel Harasim

Autoservis Štěpánkovice   Marcel Harasim provozuje autoservis, ve kterém zajišťuje veškeré opravy automobilů.

Více o autorovi

Návštěva autoservisu se pro mnoho lidí stává stejným postrachem jako návštěva zubaře. Ne že by vám v autoopravně chtěli něco utrhnout či provrtat, ani že by vaše auto nenávratně a bolestivě poškodili. Ale autoservis je pro mnoho motoristů symbolem vynaložení značných finančních prostředků (v tom je to podobné jako u zubaře) za opravu, která ale může být zfušovaná a nekvalitní (i tady je podobnost se zubními lékaři).

 

Proto se mnoho lidí snaží autoopravnám vyhýbat jako čert kříži. I když jejich auto není v úplně dokonalém stavu, při stání na křižovatce se i na volnoběh otřásá a něco mu rachotí pod kapotou. Řidiči vědí, že oprav může vyjít na několik tisíc korun. A řekněme si upřímně – kdo na to v dnešní době má? Jen málo lidí si může dovolit nechat si opravit auto v autorizovaném servisu, s originálními náhradními díly. Proč? Protože taková oprava je velmi drahá. A mnoho lidí si na ni tak nejprve musí našetřit.

 

Ale po Česku existuje mnoho autoservisů. Dalo by se dokonce říci, že na autoopravnu narazíte na každém rohu. Je to dobrý byznys. Auto má dnes už takřka každá domácnost, někde mají i dvě nebo tři. A jen málokdo je dnes schopen opravit si vůz sám. Ne že by to řidiči nezvládli. Vždyť dříve si opravovala většina lidí auta sama. Jenže tehdy, když jste nadzvedli kapotu Škody 120, viděli jste obrovský prázdný prostor. A uprostřed motor. Všude jste tak dosáhli a dostali jste se tam, kam jste potřebovali. Zkuste dnes nadzvednout kapotu nového vozu. Prostor bude zcela zaplněný a motor takřka nepřístupný.  Jste tak bez šance provést opravu sami.

 

Dalším důvodem, proč si lidé nemohou auto opravit sami doma, je elektronika. Vozy jsou dnes plné elektriky, čidel a dalších elektrických zařízení. Vše řídí palubní počítač. A nám tak zaručuje pohodlnou jízdu bez starostí. Jenže stačí, aby došlo k poškození jediného čidla. A často je konec. Auto se stane nepojízdným a motorista nemá sebemenší šanci zjistit, proč auto nejede. Natož si závadu opravit.

 

A dalším, i když méně podstatným důvodem, proč lidé raději vyhledají autoopravnu, je že na opravy nemají čas, mají strach pustit se do rozebírání vozu (co když ho nedokáží zase dát dohromady?) a jednoduše to neumějí. Proto jsou servisy i dnes, stejně jako před desítkami let, stejně nepostradatelné. A nepostradatelnými zůstanou, dokud bude lidstvo jako výhradní dopravní prostředek využívat automobily. Takže ještě hodně dlouho.

 

Proto je dobré na autoservisy nezanevřít a vyhledat je s poruchami, které vám brání v bezproblémové jízdě. Faktem zůstává, že autorizované autoopravny nejsou zrovna z nejlevnějšího kraje. A tak si mnoho lidí opravu v nich nemůže dovolit. Nemohou dát měsíční výplatu za opravu svého vozu. Ale na druhou stranu, v autorizovaném servisu máte jistotu, že na vašem autě pracují profesionálové. Že díly, které vám do vozu dají, jsou originální a schválené výrobcem. A že svou práci neodfláknou a vy se kvůli nim poté nenabouráte. Zkrátka platíte za kvalitu služeb.

 

Pro ty, kteří už z jakéhokoliv důvodu podobné servisy vyhledávají neradi, je tu ale spousta dalších, neautorizovaných. Zkrátka běžných opraven aut, kterých jsou po Česku stovky, ba i tisíce. Pracují v nich také zruční automechanici. Stejně jako jejich kolegové z autorizovaných servisů jsou vystudovaní v oboru. Pod auty často tráví celý život. Znají je dopodrobna. A co navíc? Většinou se nespecializují jen na jedinou značku, ale opravují auta všech typů a všeho stáří. Proto se na ně můžete obrátit, ať už máte Mercedes z roku 1985 nebo Felicii.

 

Pro mnoho motoristů mají běžné servisy značnou výhodu – jsou výrazně levnější. Neúčtují si za své služby, práci ani díly tolik, kolik autorizovaná autoopravna. A často pracují i s neoriginálními náhradními díly, které vám v autě prokáží stejně dobrou službu, ale přitom jsou výrazně levnější. Takže za drobnou opravu v servisu nenecháte polovinu výplaty.

 

Jak najít nejlepší autoopravnu?

Možná právě proto, že je autoservisů tolik, dělá řidičům čím dál větší potíže zvolit si tu pravou. Jednou dají auto na opravu sem, pak ho nechají servisovat tam, pak vyzkouší zase jinou autoopravnu. Málokterý motorista je stálým zákazníkem jednoho autoservisu. Proč? Důvod je bohužel nasnadě. A nejsou jím finance a přemrštěné ceny, i když někde samozřejmě ano. Ale konkurence autoservisů je tak velká, že si nemohou dovolit účtovat si za služby a opravy nehorázné sumy. Vědí, že zákazníci by se k nim už víckrát nevrátili a raději šli k levnější konkurenci.

 

Důvodem, proč jsou motoristé tak přelétaví, je často nespolehlivost autoservisů. Svěříte jim s důvěrou svůj vůz, chcete provést celkovou servisní prohlídku nebo opravu. A když si vůz posléze odvážíte, o několik tisíc chudší, ale spokojení, že je vše, jak má být, náhle zjišťujete, že ne všechno funguje. Řada autoservisů si nese stigma podvodníků, kteří se snaží zákazníka co nejvíce podvést, odfláknout opravu a co nejvíc na tom vydělat. A bohužel – mnohde je tomu skutečně tak. Nešťastný řidič tak postupně zjišťuje, za co všechno platil, a to zbytečně.

 

Běžnou součástí servisní prohlídky bývá výměna oleje a dalších kapalin ve voze, stejně tak jako příslušných filtrů. Ale když jsou v pořádku, není důvod je měnit, stačí kapaliny jen dolít. Což mnoho autoservisů jakoby nevidí. Naúčtují vám kompletní výměnu všeho možného – a přitom například jen trochu dolijí olej, který ještě byl v pořádku. A nebo vám dají nekvalitní olej, který účtují jako drahý.

 

Zkrátka, triků mají spousty. A řidiči pak zbudou jen oči pro pláč. A tak mu nezbude než průběžně měnit autoservisy a hledat, dokud nenalezne ten pravý. Protože nejezdit do nich se nedá – auto je tak komplikovaný stroj, že si s ním běžný uživatel sám neporadí, pokud se porouchá.

 

Proto se mnoho motoristů upíná k automechaniků, které osobně znají. A nebo k těm, co jsou známý jejich známých. U těch věří, že si na opravě jejich vozu dají záležet, odvedou poctivou práci a neošidí je.

 

S čím vám mohou v autoservisu pomoci?

Do autoopravny se nemusíte vydávat, jen když vás váš vůz zanechá uprostřed cesty na silnici a odmítá už jet dál. Servisy nabízejí mnoho nejrůznějších služeb, kterých můžete využívat průběžně a po celý rok. A vždy, když to potřebujete.

 

Mnoho autoservisů je spojených například s pneuservisy, a tak do nich můžete zavítat vždy před zimou ap o ní, aby vám přendali zimní pneumatiky za letní a naopak. Stejně tak vám zároveň – nebo kdykoliv to bude třeba – mohou provést geometrii kol, vyvážit vám kola a tak dále.

 

A řada servisů nabízí i garanční prohlídky vozů, které se vždy konají podle toho, jak to doporučí konkrétní výrobce. Většinou po ujetí určitého počtu kilometrů. Ale můžete si od svého autoservisu nechat i vyčistit a doplnit klimatizaci. Tuto věc, bez níž si jízdu v parném létě neumí většina řidičů představit, je totiž třeba průběžně udržovat a čistit. Ale mnoho motoristů neví, jak na to. V servisu jsou ale většinou ochotní pomoci vám.

 

A nemluvě o tom, pokud máte poškrábané auto nebo mu chcete jen dopřát nový „kabát“. Servisy, které disponují autolakýrnou, vám vyjdou vstříc i v tomto směru. Zkrátka služeb nabízejí nepřeberné množství. A je jen na vás, abyste si vybrali tu pravou.