MECHANICKÉ PRÁCE - AUTOSERVIS

Autoservis Šimečka

Autor: Autoservis Šimečka

Autoservis Šimečka najdete v Městě Albrechtice v okrese Bruntál.   Provádíme opravy osobních i dodávkových vozidel včetně karosářských a…

Více o autorovi

     Autoservis, nebo-li autoopravna je místo, kde profesionální automechanici, autolakýrníci, autoelektrikáři a autoklempíři opravují nákladní, osobní a užitková vozidla všech typů a značek. Mechanické práce prováděné v autoservisu se dají  rozdělit na pomocné, přípravné, montážní a obslužné práce. Součástí činnosti je obsluha strojů a zařízení, poloautomatických nebo automatických montážních zařízení, včetně opravy dílů, kompletů a podkompletů motorových vozidel.

     Při opravě motorových vozidel je hlavní činnost zaměřena na údržbu a opravy automobilů, opravy nebo výměny náhradních dílů a agregátů jako jsou motory, převodovky, přední a zadní nápravy, alternátory či startéry.  U jednostopých vozidel - motocyklů se provádí údržba, diagnostika, opravy, popřípadě seřízení, provede se posouzení, zda je možné provést opravu, či výměnu vadného dílu. Po skončení opravy následuje jízdní zkouška s měřením výkonových parametrů s důrazem na bezpečnost pro provoz na komunikaci. U osobních vozidel za použití speciálních diagnostických a měřících přístrojů jsou prováděny opravy podle posouzení stupně opotřebení jednotlivých dílů nebo jejich součástí a provede se seřízení elektronických jednotek vozidla. Odborně a kvalifikovaně je důležité provést běžné i generální opravy u autobusů a nákladních automobilů.

      Co se týče autolakýrnických prací, provádí se úprava a opravy povrchu dílů a karosérií vozidel. Je důležité dodržovat správné technologické postupy při tmelení, broušení, leštění, stříkání nebo jiného nanášení barev. Pracovní postup autolakýrníka začíná čištěním a odmaštěním ploch, opalováním starých nátěrů a ošetřením karoserie. Další fází opravy je demontáž částí karosérie a příprava zařízení pro namíchání požadované barvy. Je důležité brát na zřetel jakost povrchu dílů či povrchu celé karosérie, dodržet stejný odstín na všech plochách vozidla. Tónování barev musí odpovídat požadovanému odstínu.

      Autoservisy nabízí tyto mechanické služby: diagnostiku, opravu motoru, opravu elektroinstalace, seřízení geometrie, opravu a výměnu brzd, čepů ramen, tlumičů a dalších dílů, které jsou nutné k chodu každého automobilu. Součástí jejich činnosti jsou i běžné mechanické práce, jako například výměna filtrů ( vzduchový, olejový filtr a pod) a provozních kapalin ( olej, brzdová kapalina, nemrznoucí kapalina). U všech typů motorů, především u těch moderních, dochází k úbytku motorového oleje, což je dáno složitostí  konstrukce. Automechanici v servisech provádějí výměnu oleje po ujetí 10-15 000 km.

     Oprava agregátu jako je převodovka nebo motor začíná samotnou demontáží tohoto dílu. V případě rozsáhlé opravy motoru jsou vyměněny všechny písty, pístní kroužky, čepy, kluzná ložiska, rozvody a řemeny, všechna těsnění a gufera. Zpravidla se provádí výměna nebo oprava částí motoru, např. vačkový hřídel se v případě opotřebení rovnou vymění. Mnoho poruch motorů začíná závadou chlazení, přes poruchy rozvodového mechanizmu, zadření klikového hřídele a končí poškozením hlavy válců.  Hlava válců se při přehřátí motoru téměř vždy zkroutí a prohne a takovouto hlavu nelze namontovat zpět na motor, neboť během velmi krátké doby by se závada, s největší pravděpodobností porucha těsnění, opakovala. Vzhledem k tomu, že cena jedné hlavy, podle typu, je od  několika tisíc až po desítky tisíc korun, tak ve většině případech se vyplatí hlavu motoru opravit. Při této opravě se tlakovou zkouškou provede kontrola proti prasklinám, úprava nebo výměna sedel ventilu a vodítek, u klikové hřídele se proměřují rozměry uložení a vybroušení na požadovaný rozměr, broušení válců a výměna prasklé vložky.

Každý provozovatel autoservisu se neobejde bez zaměstnanců, ti musí být pro práci v servisu odborně vyškoleni a splňovat požadované vzdělání, aby byli schopni všechny potřebné skupiny automobilových dílů správně diagnostikovat a přesně určit potřebné servisní úkony.