Lidé boty, auto pneu – každý potřebuje to své

SOS Autoservis služby s.r.o.

Autor: SOS Autoservis služby s.r.o.

Autoservis a pneuservis, Frýdek-Místek Nabídka služeb autoservisu a pneuservisu, nabídka autokosmetiky a mytí aut. Mezi služby pneuservisu patří:…

Více o autorovi

 

 

Vlastnit auto je skvělá věc. Můžete si vyjet na výlet na druhý konec republiky. Můžete jím jet na dovolenou do Chorvatska nebo si prostě udělat okružní jízdu po Evropě. Nemusíte se už více kodrcat někam vlakem a hlídat si čas, aby vám neujel poslední autobus. V autě se vozíte pohodlně, můžete s sebou mít spoustu zavazadel, vaše děti jsou v bezpečí. Ale stejně jako všechno ostatní – ani auto není úplně bez starostí.

 

Pomineme-li nejrůznější závady, které můžete na svém voze odhalit, pomineme-li autonehody a další potíže, tak se o svůj vůz musíte pravidelně starat. A to neznamená jen ho pravidelně mýt, aby byl stále krásně nablýskaný. Důležitou součástí vašeho auta jsou pneumatiky. A o ty je třeba dbát zvlášť. Možná jste to ještě nezažili, a buďte rádi, ale zkuste si představit, jaké to je, dostat v zimě na ledě smyk na ojetých pneumatikách. Zvlášť pokud ty pneumatiky nejsou ani zimní. Nepříjemná situace.

 

Jak kola udržovat?

Ať se vám to líbí nebo ne, je třeba dbát na pravidelnou údržbu pneumatik. A tím není myšlena jen jejich výměna v pneuservisu, kdy přehazujete letní za zimní a zimní za letní. A tak stále dokola. Kola jsou pro váš vůz tím nejdůležitějším. Jen si vezměte, co se stane, když vám praskne pneumatika při rychlé jízdě. S vozem to pěkně zamává. A jste rádi, že v pořádku zvládnete zastavit. Proto není dobré zanedbávat je. Naopak – jejich pravidelná kontrola a údržba je více než žádoucí.

 

Část údržby pneumatik mohou provést jen v pneuservisu, případně v autoservisu. Část ale zvládnete běžně sami. Co tedy pro svá kola můžete udělat? Prvním a základním faktorem je správné huštění. Neměli byste pneumatiky zanedbávat hlavně v tomto ohledu. A nevěřte tomu, že správně nahuštěnou pneumatiku poznáte pouze pohledem a posouzením vzhledu bočnice. Jakmile i pouhým zrakem zjistíte, že je pneumatika vyfouknutá, už je to za minutu dvanáct.

 

Ke správné kontrole pneumatik je třeba manometr. Ten máte k dispozici například u většiny čerpacích stanic. Ale pokud používáte jen takové, mějte na paměti, že nemusejí být úplně přesné – ne každý řidič s nimi zachází tak opatrně jako vy. A tak je lepší si pořídit svůj vlastní a ideálně ho vozit neustále s sebou. K tomu stačí navštívit jakéhokoliv prodejce pneumatik.

 

Pokud se rozhodnete dohustit pneumatiky, protože tlak je v nich nižší než má být, pamatujte, že musejí být studené. Nesmíte autem tedy předtím nějakou chvíli jezdit. A proč že je správný tlak tak důležitý? Při správném nahuštění vaše pneumatiky vydrží déle, šetří palivo, zlepšují jízdní vlastnosti a zabraňují nehodám. Nesprávně nahuštěné pak způsobují přesný opak.

 

Další věc, kterou můžete udělat sami a bez pneuservisu, je kontrola běhounu a vzorku pneumatiky. Čím víc je pneumatika ojetá, tím hůře se vám auto bude ovládat na mokré silnici. A jakmile je ojetí viditelné i pouhým okem, je pneumatika zralá na výměnu. Nikdo bohužel ještě nevymyslel způsob, jak dezén opravit. A tak zbývá jen výměna.

 

Pneuservis pomůže

S většinou potíží vám poradí v každém druhém pneuservisu. A že jich je po Česku mnoho. Nejen, že vám zkontrolují výše zmiňovaný tlak v pneumatikách a hloubku dezénu. Ale umějí toho mnohem více. Zaprvé vám zkontrolují geometrii kol.

 

Jak zřejmě sami víte, správně seřízená geometrie vozu je nezbytná pro pohodlné a bezpečné řízení. Pokud jsou kola seřízena nesprávně, bude s nimi řidič muset „zápasit“, bude po jízdě unavenější a kola sama o sobě se více a nerovnoměrně ojíždějí. To, že máte geometrii špatně seřízenou, poznáte posléze i podle toho, že váš vůz „táhne“ na jednu stranu. V pneuservisu si s tím ale hravě poradí. Seřídí vám geometrii na všech čtyřech kolech. Co to znamená? Seřídí kola zkrátka podle toho, jak je to doporučeno výrobcem, tady upraví špatný odklon, záklon a sbíhavost. Rozdíl pak pocítíte sami.

 

Další, s čím vám může pneuservis pomoci, je správné vyvážení pneumatik. K čemu to? Jednoduše řečeno, pokud nemáte pneumatiky správně vyvážené, mohou ve vyšší rychlosti způsobovat nepříjemné vibrace auta. Nejen, že je to pro řidiče nepříjemné, ale kola se kvůli tomu předčasně a nerovnoměrně opotřebovávají.  Přitom v pneuservisu si s tím technici hravě poradí. Zavěsí kolo do vyvažovacího stroje, kterým otáčí a určují tak polohu těžších míst. Nevyváženost kol pak kompenzují umístěním protizávaží na okraj ráfku.

 

A pneuservis oceníte i v případě, že někde cestou „píchnete“. Jakmile dojde k proražení pneumatiky, okamžitě to ucítíte. A nemáte jinou možnost než zastavit. Pokud jste zkušený a vybavený řidič, budete si umět snadno poradit. Zvednete vůz na heveru, zničené kolo sundáte a umístíte místo něho rezervu. Vše uklidíte a jedete dál. Jenže zničené kolo je třeba co nejrychleji opravit pro případ, že by vás podobná nehoda potkala znovu. A sami to nezvládnete.

 

Je pak vhodné zajít do nejbližšího pneuservisu, kde vám poškozenou pneumatiku opraví. I tak se vám ale může stát, že vám automechanici sdělí, že pneumatiku už opravit nelze. Proč? Kvůli tomu, že z ní unikl všechen nebo téměř všechen vzduch, došlo k jejímu nenávratnému poškození. To se většinou u těch, které byly předtím v pořádku, nestává. Ale pneumatiky s defektem dezénu větším než 6 milimetrů nebo poničenými bočnicemi bývají v takovém případě na odpis. Když máte ale „jen“ poškozený běhoun pneumatiky, a to do velikosti 6 milimetrů, dokáží to většinou mechanici hravě opravit.

 

A konečně důvod, proč většina řidičů navštěvuje pneuservisy hned dvakrát do roka – výměna letních pneumatik za zimní a naopak zimních za letní. Pakliže nejezdíte na celoročních pneumatikách, tak vás vždy před letní a zimní sezónou čeká povinná výměna. A zvláště důležité je to před tou zimní. Protože na ledu a ve sněhu by na letních pneumatikách jezdil snad jen sebevrah.

 

Jsou tací motoristé, kteří si pneumatiky doma mění sami. Pokud mají potřebné vybavení, nelze jim k tomu než pogratulovat. Podstatné ale je, aby nedošlo k záměně pneumatik. Tedy abyste svému vozu nenasadili v dobré víře jiné, než jaké jsou vhodné. Pokud si nejste jistí, podívejte se do manuálu ke svému vozu, jaké pneumatiky by měl mít. A nebo raději svěřte vůz odborníkům, kteří vědí, jak pneumatiky měnit správně.

 

Ač se to tak zpočátku možná nezdálo, s koly na vašem voze je celkem dost starostí. A není radno pneu zanedbávat. Mohli byste se totiž dočkat nepříjemného překvapení v podobě poškozené pneumatiky uprostřed cesty, smyku na ledě nebo i nebezpečné autonehody. Říká se, že kola dělají auto. Proto se o ně starejte stejně jako o celé vaše auto. Jen tak vám budou dělat dobrou službu.