Automobilem do Chorvatska

Autoservis a pneuservis 123

Autor: Autoservis a pneuservis 123

Vítejte na stránkách Autoservisu a pneuservisu 123 s.r.o.     Autoservis najdete v průmyslové zóně. Dojedete k nám přímo z hlavní silnice.…

Více o autorovi

Jak cestovat do Chorvatska?

Chystáte se cestovat do Chorvatska? Plánujete jako každý rok jet automobilem nebo pojedete tuto trasu poprvé? Víte, kolik cesta stojí a jaké existují alternativy? Tyto všechny otázky se pokusíme zodpovědět v tomto článku. Budeme porovnávat jednotlivé varianty, jejich pohodlí, rychlost a cenu.

 

 

Dovolená autem do Chorvatska

Autem do chorvatského splitu můžeme cestovat mnoha trasami, nicméně vybereme si tři pohodlné. Cílem naší cesty je Dubrovník, které je jedno z nejjižněji položených míst Chorvatska, a tak je zde i předpoklad nejlepších klimatických podmínek pro dovolenou v rámci Chorvatska. První trasa do Chorvatska do Dubrovníku vede přes města či městské okruhy - Praha - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - Gospič - pak po dálnici A1 až na její konec, přes nepříliš dlouhý úsek vedoucí přes Bosnu a Hercegovinu podél pobřeží, zpět do Chorvatska až do Dubrovníku. Tato cesta je vcelku rychlá, měří okolo 1 300km, takže ujedete minimálně 2 600 km. Pokud budete mít opravdu úsporné auto, lze tuto trasu absolvovat za cenu od 4 000 – 6 500 Kč (pohonné hmoty), dálniční poplatky v Rakousku cca 500 Kč a mýtné poplatky v Chorvatsku 1 500 Kč. Nepočítáme amortizaci, která by samozřejmě měla vliv na cenu cesty, dále nepočítáme náklady na servis, neboť pokud plánujete delší, zahraniční cestu, vždy byste si měli býti jistí, že vaše auto je naprosto v pořádku.

  


Zvětšit mapu

   

Druhá cesta automobilem do Chorvatska vede přes Maďarsko a Rakousko. Je o pár desítek kilometrů delší, nevede přes tolik placených úseků, ale zabere více času. Přepokládáme, že při této cestě se budeme vyhýbat placeným úsekům. Náklady na, které nemusíme vynaložit na placené úseky, negativně kompenzuje delší trasa vyžadující menší plynulost jízdy.

  


Zvětšit mapu

 

 

Celkové náklady obou cest vychází přibližně na 7 000 Kč až 8 500 Kč v závislosti na zvolené trase, spotřebě automobilu, řidičských schopnostech a místech, kde čerpáte palivo (rozdíl v ceně nafty na trase Praha-Dubrovník je i více nežli 3 koruny a při spotřebě cca 130-ti litrů (+-15 litrů) tento rozdíl v ceně nafty činí cca 400 Kč.

 

Důsledně Vám nedoporučujeme jet trasu během jednoho dne "na jeden zátah", pokud se nestřídají minimálně dva řidiči. Takto dlouhá trasa je zaručeným předpokladem pro mikrospánek, snížení cílené pozornosti na zlomkovou hodnotu oproti začátku vaší cesty do Chorvatska. Následky nehod při jízdě na dlouhé vzdálenosti jsou fatální a rozhodně toto zbytečně riskování nestojí za to.

 

 

Cesta letadlem do chorvatského Dubrovníku.

Ceny letenek jsou díky nízkonákladovým společnostem čím dál tím nižší. Dostupnost letenek lze ověřit online, stejně tak je lze i on-line letenky "zabookovat" a objednat. Nejnižší cena letenek se pohybuje již od 70 eur/osoba, tj. cca 1 900 Kč za zpáteční letenku při dálce přepravy 10 hodin s transferem v Římě. O vaší přepravu se postará nejdříve Wizz air – Maďarská letecká společnost, která Vás z Prahy do Říma přepraví za akčních 20 eur, dalších 50 eur bude stát cesta z Říma do Dubrovníku. Cena pro dvě osoby je tudíž 3 800 Kč, musíme však pořídit i zpáteční letenku, která nás vyjde na 100 eur (akční nabídka končí během našeho pobytu v Chorvatsku). Dostáváme se tedy na cenu 2 x 70 eur + 2 x 100 eur, což nám v konečném důsledku dá cca 9 000 Kč. Vidíme, že cesta automobilem je levnější v rozmezí 500 až 2000 Kč. Tato cesta je však podstatně kratší, pohodlnější a příjemnější. Při tomto způsobu přepravy nedochází ani k opotřebení automobilu – není zde nepřímý náklad v podobě amortizace automobilu. Pokud tedy nepotřebujete vozidlo k pohybu po této oblasti, budete cestovat ve dvou lidech, v konečném důsledku se Vám více vyplatí cesta letadlem. Pokud Však budete cestovat ve třech a více lidech, je zde nesporná výhoda ušetření nákladů v podobě mnoha tisíc. S větším automobilem, kde může cestovat 5 lidí pohodlně, pak můžete ušetřit přes 13 000 Kč na cestě automobilem do Chorvatska, a to už je rozdíl násobný!

 

Cesta vlakem na dovolenou do Chorvatska

Cesta vlakem je podstatně složitější, neboť spoj do Dubrovníku přímý podél pobřeží nevede. Jedinou možností je cesta do splitu, která však trvá přes 21 hodin a na osobu stojí 5 680 Kč zpáteční, pro dvě osoby je pak cena 9 750 Kč. Dále je nutno pokračovat autobusem či jiným dopravním prostředkem a cena se pohybuje od 4 tisíc korun dle dopravního prostředku. Tudíž, jak již každý pravděpodobně usoudí, je tato varianta naprosto zbytečná, zdlouhavá a drahá.

 

Spolujízda aneb Nejlevnější způsob jak jet na dovolenou do Chorvatska automobilem!

Zde ale možnosti nekončí, je tu jedna velice zajímavá, relativně dobrodružná varianta cesty, kterou představuje "spolujízda" automobilem. Automobilem do Záhřebu za 450 Kč/osoba? Ano, i to je možnost. Takto levná cesta do Chorvatska se zdá být až neuvěřitelná, jenomže opak je pravdou. Spolujízda představuje formu dopravy, kdy řidiči, který má prázdný automobil přispějete na pohonné hmoty, popř. pokud je tato cesta spojená se služební cestou řidiče, přispějete za zvýšené náklady. Nicméně svou cenou absolutně degraduje konkurenční způsoby dopravy. Je pravdou, že tyto zahraniční cesty nejsou tak pravidelné, musíte se spoléhat na jednoho člověka a navíc doufat, že vše klapne. Nemáte-li ale strach, nebo pokud Vás strach baví, je tento způsob nejekonomičtější a dá se jím ušetřit mnoho tisíc korun. Někdy se budete musit do cílové destinace dopravit pomocí místních prostředků hromadné dopravy, nicméně za to dobrodružství a nízkou cenu to někdy stojí. Abyste si nemyslili, že je výběr nějak omezen, přesvědčte se třeba na jizdomat.cz. Tento server s rozšiřující se komunitou nabízí čím dál tím více zahraničních spolujízdy. Jejich ceny nejen do námi vybrané lokality se pohybují okolo 1 000 Kč. Řidiči nabízející tyto služby jsou slovně hodnoceni, ukládá se zde, kolik spolujízd poskytli a jsou zde také reference.

 

Nyní máme porovnané ceny. Cesta do Chorvatska automobilem s vlastní posádkou a vlastním dopravním prostředkem se tedy pohybuje pod hranicí deseti tisíc, na té samé úrovni se pohybuje cena letenek z Prahy do Dubrovníku, cesta vlakem nepřichází v úvahu. Nejlepší variantou v případě dostatečného množství kuráže je spolujízda, která se mě osobně nejvíce zamlouvá. Cesta do Chorvatska automobilem za 450 – 1 000 Kč/osoba? To je opravdu dobré.