Automobil do 100.000 Kč

Autoservis a pneuservis 123

Autor: Autoservis a pneuservis 123

Vítejte na stránkách Autoservisu a pneuservisu 123 s.r.o.     Autoservis najdete v průmyslové zóně. Dojedete k nám přímo z hlavní silnice.…

Více o autorovi

Nejlepší značka v této cenové kategorii

 

Možná tak jako já řešíte problém, jak se vypořádat s nákupem ojetého automobilu, aniž byste se spálili tak, že raději do konce života budete chodit pěšky. Začal jsem nejdříve s rozsáhlým procházením diskusí, kde jsem hledal způsob, jak najít ten nejslušnější autobazar, jenomže jsem docela narazil, neboť diskuse jsou plné hádavých lidí, kteří ne vždy popisují situace objektivně. Takže nejlepší autobazar nenajdu asi na fóru, takže zkusím sestavit pravidla, kterými se budeme řídit, budeme-li vybírat ojetý automobil, abychom se vyvarovali mnohatisícovým opravám doprovázených hodinami čekání. .

 

Pravidla pro dobrý nákup vozu

Nechte si poradit od profesionálů

Možná Vám to přijde nudné, ohrané a stále stejné, ale servisní kniha, to je hit! Máte-li servisní knížku, která je poctivě vyplněná, potom není co řešit, stačí kontaktovat příslušný autoservis a zkusit, který by Vám měl potvrdit, že u něj byl automobil servisovaný. Souběžně s tím rozhodně kontaktujte zastoupení dané automobilky pro ČR, kde si necháte vylustrovat dostupné informace o vozidle, mělo by Vám být řečeno, co vše s automobilem bylo děláno. Mělo-neznamená, musí, neboť tyto informace podléhají zákonu o ochraně osobních údajů, a tak s nimi musí býti nakládáno. Pokud kupujete ojetý automobil, který je starší 5 let, ale za poslední tři roky nebyl v autorizovaném servisu, pravděpodobně by něco mohlo být v nepořádku, tudíž byste se na to měli zaměřit, jelikož záznam v servisní knížce by měl být dohledatelným údajem i v databázích centrály značky. Automobil, který byl servisovaný první dva roky v autorizovaném servisu, a najel ročně 25.000 km, neměnil majitele, by měl mít po pěti letech najeto okolo  Pak se pravděpodobně může jednat o podvodně jednání, tudíž bychom měli zkusit najít jiný automobil. Z výše uvedeného textu jasně vyplývá, že koupit automobil bez servisní knížky je absolutně šílený počin. Dovolím si jen takovou smutnou glosu, na internetu lze koupit servisní knížku na různé automobily od 2 500 – 10 000. U takových automobilů však lze předpokládat, že nebude sedět záznam s databází centrálního zastoupení automobilky v ČR.

 

Nestočený tachometr-jak jej poznat

Nicméně ne všechna auta mají stočený počet kilometrů na tachometru. Pokud automobil nemá servisní knížku, bude to trochu více práce. Automobil bychom měli mít možnost podrobit důkladné kontrole v autoservisu – v případě slušného autobazaru.

Měli bychom se nechat zkontrolovat pomocí diagnostiky vozu data, jež jsou zapsaná v řídící jednotce automobilu. Je jasné, že ani zde data nejsou chráněna dokonale a i zde jdou přepsat, nutno však poznamenat, že automobilky se snaží být vždy o krok napřed, takže informaci o najetých kilometrech se snaží zapisovat na co nejvíce míst. Po zjištění stavu kilometrů bychom měli přistoupit k vizuální kontrole, kterou by však měl provést zkušený automechanik. Automobil přistavený na rampu prohlédneme důkladně ze spodu. Pokud je automobil vařený z několika částí, lze to velice jednoduše zjistit na svárech nosníků a jejich povrchové úpravě. Na problematiku nákupu ojetého vozidla jsme se již zaměřili v článku Koupit ojetý automobil – to je věda, nyní se tedy více zaměříme na specifika kategorie automobilů do 100.000 Kč.

 

Problémy automobilů do 100.000 Kč

Investujete do ojetého automobilu 100 tisíc? Tak to už by mohlo být docela slušné auto. Jenomže jsou v nabídce i auta, která jsou vyloženě za tuto cenu šrotem. Šrotem s hezkým kabátem resp. lakem a karoserií, hezkým interiérem, ale totálně nepoužitelným motorem a převodovkou.  V této cenové kategorii automobily do 100 000 Kč nás budou zajímat nejčastěji prodávaná.

 

Škoda Octavia II. generace

V této cenové kategorii není nabízeno mnoho automobilů této specifikace.  T dostupných vozů jsem nalezl dva vozy. První je Škoda Octavia 2 před faceliftem s motory 2.0 TDI - 103 kW s kompletní servisní historií. Druhá nalezená Octavia byla s motorizací 1.9 TDI. Oba vozy mají najeto pod 100 tisíc kilometrů, což v této cenové relaci působí minimálně podezřele. Počítejte s tím, že některá taková auta mohou být na virtuálních bazarech umístěna s úmyslem poškození třetí osoby. Každopádně, je-li tato nabídka pravdivá, stálo by za to investovat o poznání více času ohledně prověřování původu, stavu a staří vozidla, něco zkrátka nehraje.

Možná se podivíte tomu, že se nám tato nabídka nezdá, nicméně automobily koncernu VW jsou na českém trhu dle mého mínění nadhodnocené, jejich cena se však pohybuje v podobných intervalech, takže každé auto, jehož koupě se zdá býti extrémně výhodná, budí nedůvěřivost.

 

Škoda Octavia první generace

Horní hranice našeho cenového intervalu nabízí několik set Octavií první generace. Průměrný počet najetých kilometrů se liší, bývá v rozmezí od 130 tis km. Jak bývá pravidlem, automobily se servisní knížkou bývají častěji starší a mají najeto více kilometrů. Celé to tudíž budí dojem, že diskutéři na různých diskusích o automobilech mají pravdu, když říkají, že automobily z produkce koncernu VW jsou velmi často prodávány s přetočeným počtem kilometrů na tachometru. Z toho plyne poučení, že bychom se měli zaměřit právě na najeté kilometry, pravost servisní knížky, pravost záznamů v servisní knížce, shoda počtu najetých kilometrů v řídící jednotce. Obzvláště bychom měli dávat pozor na vozy Škoda Octavia 1,9 TDI a všechny ostatní automobily s touto motorizací, tj. 1,9 TDI. Ze zkušeností nejen diskutérů ale i ze zkušeností autoservisů vyplývá, že nejčastěji "stáčenými automobily" jsou právě s těmito motory. Číslo vyšší nežli 50 % nás asi ani moc nezarazí.

 

Škoda Fabia první generace

Tyto automobily jsou dle mého mínění nejvíce nadhodnoceny ze všech "škodovek". Cena ojeté Fabie 1,2 ve verzi Elegance s 185 tis. kilometry za 100 000 Kč? To je opravdu hodně. V akci lze koupit nová auta i okolo 120 000 – úplně nový automobil, se stejnou nebo lepší motorizací a stejnou výbavou, nemyslíte, že je to lákavé (Renault Thalia, Dacia Sandero, Dacia Logan, Citroen C1, Chevrolet Spark, ad.)? U Fabií si dejte pozor, neboť to jsou velmi oblíbenými firemními vozy. A jak je známo, firemní vozy nejsou používány jako rodinné, firemní vozy většinou dostávají pořádně zabrat.

 

Další zajímavé nabídky

Dávno jsou pryč doby, kdy Renault byl nedůvěryhodnou značkou. Po zkušenostech známých, kteří Renaultry a obecně automobily PSA vlastní, musím říci, že automobil vám oplatí vaše chování k němu. Tudíž Renaulty s malým počtem najetých kilometrů, servisní knížkou a certifikací Cebia lze koupit za 100 tisíc. Díky tomu, že trh je více zaměřený na německé vozy resp. na podvádění s nimi, je i vyšší pravděpodobnost, že narazíme na automobil společnosti PSA, který má svůj stav takový, jak je deklarováno.

 

Koupě automobilu bez rizik

Pravděpodobně nejbezpečnější koupí automobilu, je zakoupení přímo u autorizovaného dealera, který zpětně vykupuje vozy, jež byly u autorizovaného dealera servisovány, a následně je prodává.  Pak se můžete často setkat s pěti hvězdičkovou certifikací od Cebie, jež je jednou z nejlepších záruk při dokládání původu a stavu vozidla. Pokud jste ochotni do jisté míry omezit své požadavky na konkrétní model, jistě si vyberete ojetý automobil, jež bude mít stav takový, jako je stav deklarovaný. Následné investice do provozu vozidla budou absolutně minimální a Vám se ve veliké míře vyplatí při nižších nákladech na servis vozů.

 

K vyhledání automobilů můžete použít buď DasWelAuto, který nabízí ověřené vozy jak po stránce stáří a původu, tak po stránce najetých kilometrů, nebo ŠkoFin, kde naleznete také mnoho ojetých automobilů se servisními knížkami. Pokud chcete vyhledat takřka všechny nabídky "ojetin", pak Vám poslouží seznam vyhledávání automobilů.