Autolakovna Rostislav Sochor

Autolakovna Rostislav Sochor

Autor: Autolakovna Rostislav Sochor

Autolakovna  Most - Komořany Rostislav Sochor nabízí kompletní autolakýrnické a klempířské práce.   Zabýváme se opravou karoserií osobních i…

Více o autorovi

K lakování karoserií i jednotlivých jejích dílů používáme zahraniční výrobky od osvědčených výrobců. Před zahájením prací spojených s lakováním, nejprve provedeme vizuální kontrolu celé karoserie vozidla a zjistíme jakého rozsahu je poškození, které se bude opravovat, to se týká především rzi, nerovností, poškození laku od kamínků, rýhy a zároveň se provede odhad velikosti nástřiku.

Kompletní příprava na lakování 

Začínáme přípravnými pracemi, které zahájíme broušením. Obroušená plocha musí být bez rzi, odmaštěná a dokonale suchá. Na odstranění koroze používáme čistící kotouče. V případě ručního dobroušení používáme speciální ruční brusné papíry s odstupňováním jemných zrnitostí. Pro hlavní broušení používáme brusky s různým zdvihem. Důležitý je výběr brusného talíře a použití správné zrnitosti brusného papíru, což je rozhodující pro perfektní výsledek broušení. Po broušení následuje tmelení. Tmelem se zakryjí hrubé rýhy po opracování bruskou. Používáme dva druhy tmelů a to dvousložkový a výplňový tmel. Dvousložkový tmel se smísí s tužidlem těsně před aplikací, neboť rychle tvrdne, proto se s ním musí rychle pracovat. Vyplňovací tmel nanášíme stěrkou a používáme ho k vyrovnání drobných nerovností. Přestože se tmelení provádí na čistý plech, je nutné jej pro zvýšení odolnosti natřít antikorozním nátěrem. Po zaschnutí tmelu se provede znovu obroušení, poté opravené místo znovu očistíme a necháme zaschnout.

Lakování vozidel

Před lakováním je nutné provést tzv. zamaskování vozidla. Maskováním se ochrání i ostatní díly vozidla před znečištěním a stříkací mlhou. Jako nejracionálnější a nejhospodárnější způsob se nám osvědčilo použití folie. Nejdříve provedeme nástřik základovou barvou, tím se posílí ochrana proti korozi. Stříkání laku provádíme stříkací pistolí. Základním předpokladem správného nanesení vrchního laku je správně seřízená stříkací pistole a správná konzistence nátěrové hmoty. Stříkání je důležitou operací, kterou u nás provádějí jen zruční a zkušení mechanici. Aby výsledný efekt byl dokonalý, používáme jen ty nejkvalitnější laky. Náročným klientům nabízíme řadu atraktivních laků, které použitím speciálně vyvinutých pigmentů mění odstín podle úhlu pohledu. To vozidlu dodá punc vyjímečnosti a jedinečnosti. Důležité je zvolit i  barevný odstín laku a hlavně aby měl kvalitní krycí vlastnosti. Výběr se provádí podle vzorkovnice. Každá vzorkovnice obsahuje pouze vybranou škálu z jedné normované řady barevných odstínů, proto se může stát, že požadovaný přesný odstín ve vzorkovnici nenajdeme. V takovém případě vybereme odstín co nejpodobnější a po jeho namíchání jej ještě dotónujeme. Abychom mícháním docílili toho nejpodobnějšího odstínu, použijeme míchací pravítko.

Pro zjištění tloušťky nátěru používáme kalibrační měrku, která se přiloží na čerstvě nalakovanou plochu. Zjistíme tak tloušťku nanesené vrstvy, nechá se ale použít jen na rovných plochách.

Drobné klempířské práce

Koroze plechů a kovů je častým problémem, který postihuje všechny karoserie i její části. Korozi, která se objeví na povrchu karoserie, již nejde zastavit, neboť původ jejího vzniku je delší dobu ukryt někde uvnitř dutin karoserie. Na našich silnicích, v důsledku používání velmi agresivního posypového materiálu, jsou vozidla vůči korozi náchylnější, když k tomu přidáme střídání teplot a intenzivní záření nenajde se způsob, který by karoserii dokonale ochránil. I při drobných klempířských pracích dodržujeme určitou technologickou posloupnost, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám, jak časovým, tak materiálovým. Rozsah demontážních prací závisí na rozsahu opravy a poškození dílu karoserie. Při drobných opravách demontujeme pouze příslušnou část. Po provedení potřebných klempířských prací je provedena opětná montáž již opraveného dílu karoserie.

 

 

Renovace laků

Zašlý lak, se projevuje především na starších vozidlech, Může být i poškrábán od mycích kotoučů z myčky, nebo od drobných odlétajících kamínků od vozovky. My dovedeme odborně a kvalitně lak zrenovovat tak, že se vyrovná i novému nástřiku laku.

Leštění a ochrana laku

Vysokorychlostní leštičkou v kombinaci s kvalitními leštícími přípravky docílíme delšího období barevné stálosti laku, posílíme jeho ochrannou funkci a to vše za dostupné a přijatelné ceny.